5 βήματα για μία αποτελεσματική στρατηγική περιεχομένου

Το περιεχόμενο είναι το παρών και το μέλλον του marketing. Το marketing είναι αδύνατο να πετύχει χωρίς ένα καλό περιεχόμενο. Τι εννοούμε όμως με τον όρο «Περιεχόμενο Marketing»;

Το Περιεχόμενο Marketing είναι μία στρατηγική προσέγγιση που εστιάζει στην δημιουργία και διανομή σχετικού και πολύτιμου περιεχομένου για να προσεγγίσει συγκεκριμένη ομάδα κοινού που μπορεί να οδηγήσει σε ενέργεια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των social media, e-mail marketing, διαφημιστικά φυλλάδια και άλλα μέσα που θα ωφελήσουν την μάρκα σου.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ

Όταν ξεκινάτε την δημιουργία αυτού του περιεχομένου άρχισε με τα εξής ερωτήματα: 

  • Τι θέλεις να πετύχεις;
  • Τι κάνεις;
  • Πώς το κάνεις;
  • Γιατί το κάνεις; 

Εστίασε στις αξίες του προϊόντος, της εταιρείας σου ή των υπηρεσιών σου για να απαντήσεις τα πιο πάνω.

ΚΟΙΝΟ

Όσο καλύτερα γνωρίζεις το κοινό σου, τόσο πιο δύσκολα θα αποτύχεις. Χώρισε τους σε φύλο, ηλικία και δημογραφικά στοιχεία. Κάνε τις πιο κάτω ερωτήσεις για να έχεις μία πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση:      

  • Για ποιόν δημιουργείς το περιεχόμενο και πώς το κοινό σου θα ωφεληθεί;
  • Ποια προϊόντα ή υπηρεσίες τους αρέσουν;
  • Ποιος τους επηρεάζει;
  • Ποια μέσα χρησιμοποιούν;
  • Που και πότε είναι πιο ενεργοί στα συγκεκριμένα μέσα;

Εδώ προκύπτει και μία άλλη ερώτηση. Πώς ξέρω τι θα ήθελαν να ακούσουν; Πολλοί θα απαντούσαν, μα φυσικά με έρευνα και focus groups. Πολύ σωστά αλλά στην ζωή μας πλέον έχει μπει για τα καλά και το Digital Marketing. Τα Google Ads και οι διαφημίσεις στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως Facebook, μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το κοινό μας καλύτερα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι καταναλωτές σήμερα βομβαρδίζονται από τα διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Οι καταναλωτές σήμερα χρειάζονται ένα λόγο, μία ιστορία πίσω από το κάθε προϊόν ή υπηρεσία για να πειστούν ότι τους είναι απαραίτητο.

Εξαιρετικά ωφέλιμο θα ήταν να σκεφτούμε τι κάνει το προϊόν μας ή την υπηρεσία μας μοναδική.

Πως κάνουμε την διαφορά και ποια ιστορία θα θέλαμε να περάσουμε έτσι ώστε να δείξουμε την πραγματική αξία αυτού που προσφέρουμε;

ΠΛΑΝΟ

Αφού έχουμε περάσει από τα πιο πάνω στάδια, τότε είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο πλάνο. Αν αγνοήσουμε αυτό το στάδιο και κάνουμε σταδιακά κάποιο περιεχόμενο χωρίς πλάνο, τότε πολύ πιθανόν να χαθούμε και να μπερδέψουμε και το κοινό μας. Μία στρατηγική πλάνου και μία δομή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, θα μας οδηγήσει σε πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα.

ΜΕΤΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το τελευταίο στάδιο έρχεται να μας διδάξει αν οι στόχοι που θέσαμε στο πρώτο στάδιο, μας φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι εδώ όπου τυχών αλλαγές μπορούν να μας κάνουν ακόμα καλύτερους ή να μας επιβεβαιώσουν ότι αυτό που κάναμε, το κάναμε καλά. Οι μονάδες μέτρησης που ορίζουμε θα μας οδηγήσουν σε μετρήσιμα αποτελέσματα και μία πλήρη εικόνα. Φυσικά πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης και εξέλιξης που αυτό θα το ανακαλύψουμε σταδιακά και με συχνά και προσεγμένα «πειράματα».

“Ο κόσμος δεν αγοράζει τι κάνεις. Αγοράζουν γιατί το κάνεις

Share this Post

Facebook
LinkedIn